Abborre med blomkål, vitvinssås och pepparrot
En härlig rätt på abborre. Har du inte tillgång till abborre går det lika bra med spätta, torsk eller annan vit fisk som finns tillgängligt.
Vintips till detta recept - Saint Clair Pioneer Block 3 Sauvignon Blanc >>
Abborre får mig att minnas min barndom som innehöll mycket av den varan. En fantastisk god fisk som är fast, mjäll och oerhört fin i smaken. Till denna serverar jag en vitvinssås uppsmakad med örter, citron och pepparrot samt en blomkålspuré och rostad blomkål. Underbar rätt även om du kör med spätta eller annan fisk som är mer tillgänglig, smakkombinationen är verkligen så god.
Så här gör du:
- Hacka löken grovt och lägg i en kastrull med en klick smör. Svetta löken några minuter. Tillsätt vitt vin och låt det reducera till 50% återstår. Tillsätt vatten och buljongtärning och låt det reducera till en kraftig stark buljong men max 50% av vätskan. Tillsätt grädde och låt det sjuda tills såsen tjocknat till en fin konsistens. Smaka av med lite citronskal, lite pepparrot och ev lite salt. Precis innan servering tillsätter du hackad gräslök och dill och rör runt.
- Dela blomkålen på mitten. Skär portionsstora klyftor som du lägger på en ugnssäker form och lägger resten av blomkålen åt sidan så länge. Täck blomkålen på ugnsformen med smör, salta runt om och rosta i ugnen på 200C tills de fått fin färg.
- Under tiden skär du ner restan av blomkålen i mindre bitar och lägger i en kastrull. Täck med mjölk och koka blomkålen mjuk. Sila av mjölken i en skål och häll tillbaka blomkålen i kastrullen. Mixa blomkålen med stavmixer, tillsätt lite av mjölken tills du får en fin puré. Tillsätt smören och mixa slät. Smaka av med citronjuice och salt.
- Salta fisken och rulla till en boll. Lägg på en plåt och kör i ugnen på 200C till innertemp på 55-60C.
Lägg upp på tallrik och hugg in. Vill du så kan du servera lite kokt delikatesspotatis till vid sidan av, alltid gott att mosa i såsen efteråt.

Ingredienser
